BURDUR’DA ÜRETİLEN KAPARİ, 32 FARKLI ŞEKİLDE SOFRALARIMIZA RENK KATIYOR

BURDUR’DA ÜRETİLEN KAPARİ, 32 FARKLI ŞEKİLDE SOFRALARIMIZA RENK KATIYOR

Burdur ve Denizli başta olmak üzere Ege ve Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Batı Anadolu illeri, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bitki olan Kapari doğanın bizlere armağanı olarak kabul ediliyor.

Gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılmakta olan Kapari bitkisi bol miktarda A ve E vitamini içeriyor. Aynı zamanda çok yıllık derin köklük ve yayılıcı özelliğiyle de iyi bir erozyon kontrol bitkisi olarak biliniyor.

Burdur’da Üretiliyor, 32 Farklı Şekilde Sofralarımıza Renk Katıyor

Burdur'da yetiştirilen kapari bitkisinden çay, marmelat, reçel ve kapari karpuzu gibi 32 farklı gıda ürünü elde ediliyor. Başlangıçta aşçılık mesleğiyle tanınan Murat Mıhladız, kapari bitkisinden çeşitli gıda ürünleri üretiyor.

Murat Mıhladız, 1989 yılında kurduğu firmasında özel formülasyon ve tasarımla ürettiği kaparili gıda ürünlerinden 6’sını Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirdi.

“Herkesin ayrı bir bitkinin peşine takılmasını istiyorum”

Mıhladız, Türkiye'de binlerce tıbbi bitkiye sahip olduğunu dile getirerek bu bitkilerin klinik çalışmalarla faydalı olduğunun kanıtlanabileceğini ve dünyaya pazarlanabileceğini ifade etti. Patentli ürünlerin taklit edilmesinin üreticiye ve aynı zamanda tüketiciye zararları olduğunu aktaran Mıhladız, Bu durumu,  Patent ve buluş sahibi üreticiler için "kanayan yara" olarak nitelendirdi.

Mıhladız; “Herkesin ayrı bir bitkiden çeşitli gıdalar üretmesini tavsiye ediyorum. Bizim binlerce tıbbi bitkimiz var. ARGE çalışmaları ve klinik çalışmalar yaparak faydalı olduğunu gördüğü ürünü dünyaya pazarlamalarını istiyorum.” dedi.

“Kaparinin çok kıymetli bir bitki olduğunu öngördüm ve öğrendim.”

Murat Mıhladız kaparinin sunduğu faydaları keşfederek ve yaratıcılıklarını kullanarak yeni bir lezzet serüvenine öncülük ettiğini aktardı. Mıhladız açıklamasında; “Kapariyi biz tanıdığımızda ülkemizde kapari tüketilmiyordu. Biz de tüketmiyorduk, bilmiyorduk. Sonra kaparinin çok kıymetli bir bitki olduğunu öngördüm ve öğrendim. Bunları öğrendikten sonra çeşitli ürünler yaptım. Esasında bu acı ottan, reçel, marmelat, turşu ve toplamda 32 farklı gıda elde ettim.” dedi.

“Eskiden Büğdüz Köyü’nde günde 3 ton kapari toplanırken, şuan 1 kilo dahi toplanmıyor”

Isparta 6.Bölge Müdürlüğü ve Burdur Tarım İl Müdürlüğü ile Büğdüz Köyü’nde çalışmalar yaparak orada kapari bitkisinin çok olduğuna değinen Mıhladız, eskiden köyden bir günde 3 ton kapari toplandığını ama şuan 1 kilo bile toplanmadığını söyledi.

Mıhladız: “Biz ihtiyacımız olan ham madde kapari ürünlerimizi başka illerden toplatmaya çalıyoruz. Burdurmuzda kapari toplayan kişiler azaldı. Bu nedenle eli boş, gönlü hoş, sağlıklı çalışmak isteyen, para kazanmak isteyen tüm vatandaşlarımızın kapari toplayarak bize getirmelerini istiyoruz. 2024 yazı kaparinin kilosu 100 lira olacak.” dedi.

Kapari hangi aylarda yetişir?

Havaların sıcak gitmesiyle beraber Kaparinin Mayıs ortalarında toplanmaya başlayacağını ve düzenli bir şekilde günlük toplandığının altını çizen Mıhladız: “Temmuz’un ilk haftasına kadar topladığımız kaparileri toprak üzerinden 10 santimetre yukarısından kesiyoruz. Bunu yaparak tazelendirmiş oluyoruz. Yani budama yapmış ve uzun süre kapari toplamış oluyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

 

Melisa Adınısever-Hale Pak (Özel Haber)